Sposób przygotowania:
Pizza Eli z gruszką i selerem naciowymprzygotowanie ciasta
Do połowy ciepłej wody wkruszyć drożdże, dodać cukier, łyżeczkę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez sitko. Do mąki dodać jajko, sól, olej, wyrośnięte drożdże i wyrobić ciasto. Miskę z ciastem przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
przygotowanie szynki
Szynkę w plasterkach pokroić w mniejsze kawałki.
przygotowanie selera
Seler naciowy umyć, obrać z włókien i pokroić.
przygotowanie mozzarelli
Mozzarellę odsączyć z zalewy i pokroić w plastry.
przygotowanie gruszki
Gruszkę umyć, rozkroić na pół i usunąć gniazdo nasienne. Pokroić gruszkę w plastry.
przygotowanie sosu
Czosnek obrać z łupinki i przegnieść przez praskę na szklaną deskę. dodać sól i rozetrzeć razem na miazgę. Do śmietany dodać czosnek z solą, pieprz i wymieszać.
przygotowanie pizzy
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić, uformować koło i położyć na podgrzanym kamieniu do pizzy.
przygotowanie pizzy cd
Ciasto posmarować sosem śmietanowym.
przygotowanie pizzy cd
Na pizzy rozłożyć szynkę.
przygotowanie pizzy cd
Pizzę posypać pokrojonym selerem naciowym.
przygotowanie pizzy cd
Plastry gruszek rozłożyć w kształcie rozety na brzegu pizzy.
przygotowanie pizzy cd
Na wierzchu pizzy rozłożyć plasterki mozzarelli.
przygotowanie pizzy cd
Pizzę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut. Gotową pizzę pokroić na kawałki i podawać. Smacznego!
gusia1000