Sposób przygotowania:
Pizza Eli z gruszką i selerem naciowymprzygotowanie ciasta

Do połowy ciepłej wody wkruszyć drożdże, dodać cukier, łyżeczkę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez sitko. Do mąki dodać jajko, sól, olej, wyrośnięte drożdże i wyrobić ciasto. Miskę z ciastem przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
przygotowanie szynki

Szynkę w plasterkach pokroić w mniejsze kawałki.
przygotowanie selera

Seler naciowy umyć, obrać z włókien i pokroić.
przygotowanie mozzarelli

Mozzarellę odsączyć z zalewy i pokroić w plastry.
przygotowanie gruszki

Gruszkę umyć, rozkroić na pół i usunąć gniazdo nasienne. Pokroić gruszkę w plastry.
przygotowanie sosu

Czosnek obrać z łupinki i przegnieść przez praskę na szklaną deskę. dodać sól i rozetrzeć razem na miazgę. Do śmietany dodać czosnek z solą, pieprz i wymieszać.
przygotowanie pizzy

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić, uformować koło i położyć na podgrzanym kamieniu do pizzy.
przygotowanie pizzy cd

Ciasto posmarować sosem śmietanowym.
przygotowanie pizzy cd

Na pizzy rozłożyć szynkę.
przygotowanie pizzy cd

Pizzę posypać pokrojonym selerem naciowym.
przygotowanie pizzy cd

Plastry gruszek rozłożyć w kształcie rozety na brzegu pizzy.
przygotowanie pizzy cd

Na wierzchu pizzy rozłożyć plasterki mozzarelli.
przygotowanie pizzy cd

Pizzę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut. Gotową pizzę pokroić na kawałki i podawać. Smacznego!
gusia1000