eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Pizza Eli z gruszką i selerem naciowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pizza z gruszką, selerem naciowym, szynką i mozzarellą, pieczona na kamieniu. pizza wyszła bardzo dobra.

Pizza Eli z gruszką i selerem naciowym

Składniki:

Pizza Eli z gruszką i selerem naciowym

ciasto

sos

obłożenie pizzy

  • 3 łodygi selera naciowego
  • 15 dkg szynki w plastrach
  • 1 duża gruszka lub 2 mniejsze
  • 25 dkg sera mozzarella
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pizza Eli z gruszką i selerem naciowym

przygotowanie ciasta

Pizza Eli z gruszką i selerem naciowym
Z przesianej mąki,zaczynu drożdżowego, jajka oleju i soli wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Do połowy ciepłej wody wkruszyć drożdże, dodać cukier, łyżeczkę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez sitko. Do mąki dodać jajko, sól, olej, wyrośnięte drożdże i wyrobić ciasto. Miskę z ciastem przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

przygotowanie szynki

Pizza Eli z gruszką i selerem naciowym
Plasterkowaną szynkę pokroić na mniejsze kawałki.

Szynkę w plasterkach pokroić w mniejsze kawałki.

przygotowanie selera

Pizza Eli z gruszką i selerem naciowym
Umyty i oczyszczony z włókien seler pokroić.

Seler naciowy umyć, obrać z włókien i pokroić.

przygotowanie mozzarelli

Pizza Eli z gruszką i selerem naciowym
Odsączoną mozzarellę pokroić w plasterki.

Mozzarellę odsączyć z zalewy i pokroić w plastry.

przygotowanie gruszki

Pizza Eli z gruszką i selerem naciowym
Umytą i pozbawioną gniazda nasiennego gruszkę pokroić w plastry.

Gruszkę umyć, rozkroić na pół i usunąć gniazdo nasienne. Pokroić gruszkę w plastry.

przygotowanie sosu

Pizza Eli z gruszką i selerem naciowym
Do śmietany dodać roztarty z solą czosnek, pieprz i wymieszać.

Czosnek obrać z łupinki i przegnieść przez praskę na szklaną deskę. dodać sól i rozetrzeć razem na miazgę. Do śmietany dodać czosnek z solą, pieprz i wymieszać.

przygotowanie pizzy

Pizza Eli z gruszką i selerem naciowym
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić iuformować kółko na rozgranym kamieniu.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić, uformować koło i położyć na podgrzanym kamieniu do pizzy.

przygotowanie pizzy cd

Pizza Eli z gruszką i selerem naciowym
Posmarować ciasto sosem śmietanowym.

Ciasto posmarować sosem śmietanowym.

przygotowanie pizzy cd

Pizza Eli z gruszką i selerem naciowym
Rozłożyć szynkę na pizzy.

Na pizzy rozłożyć szynkę.

przygotowanie pizzy cd

Pizza Eli z gruszką i selerem naciowym
Posypać pizzę selerem.

Pizzę posypać pokrojonym selerem naciowym.

przygotowanie pizzy cd

Pizza Eli z gruszką i selerem naciowym
Na brzegu pizzy rozłożyć gruszki w kształcie rozety.

Plastry gruszek rozłożyć w kształcie rozety na brzegu pizzy.

przygotowanie pizzy cd

Pizza Eli z gruszką i selerem naciowym
Plastry mozzarelli rozłożyć na pizzy.

Na wierzchu pizzy rozłożyć plasterki mozzarelli.

przygotowanie pizzy cd

Pizza Eli z gruszką i selerem naciowym

Pizzę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut. Gotową pizzę pokroić na kawałki i podawać. Smacznego!