Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Filet z kurczaka pod pomidorowo-serową pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Bardzo smaczny pomysł na obiad.Wszystkie składniki bardzo smacznie do siebie pasują.Taki filet możemy podać z ulubioną surówką.

Filet z kurczaka pod pomidorowo-serową pierzynką

Składniki:

Filet z kurczaka pod pomidorowo-serową pierzynką

 

  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • sól,pieprz
  • 1 surowe jajko
  • bułka tarta do panierowania
  • 1 duży pomidor
  • 10 dag startego żółtego sera
  • suszona bazylia
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka pod pomidorowo-serową pierzynką
Mięso oczyszczamy myjemy i dokładnie osuszamy.Kroimy w plastry,każdy plaster rozbijamy,oprószamy solą i pieprzem.Następnie panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Filety smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron,aż będą miękkie.Osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Pomidory kroimy w cienkie plasterki,osączmy z soku,następnie układamy na filetach,oprószamy bazylią i posypujemy startym serem. Układamy na blasze i zapiekamy w gorącym piekarniku,160 stopni, przez kilka chwil aż ser się rozpuści. Gotowe filety posypujemy posiekanym koperkiem i podajemy.