iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Filet przekładany cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo aromatyczne i pyszne mięsko z tych składników starczy na cztery porcje.

Filet przekładany cebulką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filet przekładany cebulką

 

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 łyżka świeżych listków majeranku
  • 2 łyżki musztardy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • Sałatka:
  • 2 czerwone cebule
  • 1 łyżka majonezu
  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki oleju do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Filet przekładany cebulką
Mięso natrzeć solą, pieprzem oraz musztardą, po wierzchu posypać listkami majeranku i tak przygotowane mięso odstawić na minimum 30 min. Zamarynowane mięso usmażyć ma mięciutki, soczyste i rumiane, następnie lekko je przestudzić. Sałatka: Cebulę obrać i pokroić w piórka, zagotować 2 szklanki wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru i 1/4 łyżeczki soli oraz szczypty pieprzu do gotującej się wody wrzucić pokrojoną cebulę i gotować około 1 min, następnie szybko odcedzić z gorącej wody i przelać zimną. Cebulę dokładnie odsączyć z wody i wystudzić, zimną wymieszać z majonezem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Przestudzone mięso pokroić na skośne plastry i przekładać na zmianę z sałatką cebulową.
Filet przekładany cebulką
Cebulę pokroić w piórka i obgotować w wodzie
Filet przekładany cebulką
Mięso zamarynować i odstawić na 30 minut
Filet przekładany cebulką
Mięso po zamarynowaniu usmażyć na złoty kolor
Filet przekładany cebulką
Mięso i sałatkę cebulową przekładać na zmianę