Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Filet w maślance z nutką cynamonu..

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Soczysta , krucha pierś dzięki kwasu mlekowemu rozpuszcza się w ustach, a cynamon to szczypta egzotyki.

Filet w maślance z nutką cynamonu.. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filet w maślance z nutką cynamonu..

 

  • 3 filety z piersi kurczaka
  • szklanka maślanki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • łyżeczka czarnego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka granulowanego pieprzu
  • szklanka mąki
  • tłuszcz do smażenia
  • papierowe ręczniki

Sposób przygotowania:

Filet w maślance z nutką cynamonu..
Filety obieramy z resztek tłuszczu i dziurawimy dość gęsto widelcem. Do miseczki wlewamy maślankę i dodajemy przyprawy. Do takiej marynaty wkładamy filety i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po upływie tego czasu, wyjmujemy lekko strząsamy nadmiar maślanki, panierujemy w mące i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. I tak jak położymy raz to już nie ruszamy nie poprawiamy niech się smaży na wolnym ogniu. Usmażone osuszamy na ręczniku i zaraz podajemy, póki panierka chrupiąca.
Filet w maślance z nutką cynamonu..
Każdego fileta dziurawimy dokładnie widelcem, to skróci czas marynowania.
Filet w maślance z nutką cynamonu..
Wkładamy mięso do maślanki z przyprawami.
Filet w maślance z nutką cynamonu..
Zamarynowane mięso panierujemy w mące i smażymy.
Filet w maślance z nutką cynamonu..
Smażymy na wolnym ogniu bez dodatkowego obracania tylko tyle co konieczne czyli dwa razy.