Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Filet z fetą i imbirem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Słona feta i aromatyczny imbir, a to wszystko doprawione skórką z cytryny. To trio jest znakomitym połączeniem i dodatkiem do delikatnych mięs.

Filet z fetą i imbirem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filet z fetą i imbirem

 

 

Sposób przygotowania:

Filet z fetą i imbirem
Filety rozbijamy na duże cienkie płaty, należy uważać aby ich nie podziurawić. Oprószamy pieprzem, posypujemy świeżo otartą skórką z cytryny i docinamy słupek fety. Wielkość sera ma nam pozwolić na swobodne zwinięcie roladki. Od góry całość posypujemy startym imbirem i skórką z cytryny. Zwijamy roladkę zaczynając od węższych boków. Jajko doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Panierujemy roladki i smażymy na rozgrzanym maśle. Pamiętając aby zawsze zaczynać od strony łączenia. Po usmażeniu osuszamy na ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Filet z fetą i imbirem
Rozbity płat mięsa oprószamy pieprzem i skórką.
Filet z fetą i imbirem
Z fety odcinamy kawałek sera wielkością dopasowany do płatu mięsa.
Filet z fetą i imbirem
Roladkę zwijamy zaczynając od krótszych brzegów, pamiętamy aby zawsze układać łączeniem do dołu.
Filet z fetą i imbirem
Smażymy wolno na maśle aż się ładnie zarumienią.