joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Filety z fetą i oliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne sakiewki, które będą świetnie smakowały z surówką i ziemniakami.

Filety z fetą i oliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filety z fetą i oliwkami

 

  • 2 filety z kurczaka
  • 1/2 kostki fety
  • 1/2 szkl zielonych oliwek
  • sól, pieprz
  • czosnek granulowany
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Filety z fetą i oliwkami
Filety umyć, osuszyć i przekroić na 2 płaty. Lekko rozbić i oprószyć przyprawami (uważać z solą gdyż feta jest słona). Fetę pokroić na większe kawałki i ułożyć na środku każdego fileta. Obok ułożyć po kilka oliwek. Każdy filet złożyć na pół i spiąć wykałaczkami. W głębszej patelni lub rondlu o grubym dnie rozgrzać olej i smażyć kieszonki z obu stron na większym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i przykryć pokrywką. Smażyć jeszcze ok 10 minut. Przed podaniem usunąć wykałaczki.
Filety z fetą i oliwkami
Filety rozciąć na pół i oprószyć przyprawami
Filety z fetą i oliwkami
Na każdy płat mięsa ułożyć kawałek fety i oliwki
Filety z fetą i oliwkami
Filety złożyć na pół i spiąć wykałaczkami
Filety z fetą i oliwkami
Mięso obsmażyć na oleju z obu stron, smażyć jeszcze pod przykryciem ok 10 minut