kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Filet z indyka pod sosem marchwiowo-pomidorowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Trochę inna propozycja indyka na obiad. Warto ją wypróbować bo filet w tym wydaniu jest niezwykle aromatyczny i soczysty.

Filet z indyka pod sosem marchwiowo-pomidorowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filet z indyka pod sosem marchwiowo-pomidorowym

 

  • 1 filet z indyka
  • 3 łyżki przyprawy do drobiu
  • olej do smażenia
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka śmietany 30%
  • natka jarmużu

 

Sposób przygotowania:

Filet z indyka pod sosem marchwiowo-pomidorowym
Filet kroimy na plastry oprószamy przyprawą i wstawiamy (najlepiej na noc) do lodówki. Na rozgrzanym oleju obsmażamy plastry z obu stron. Dodajemy pokrojona cebulę i nadal smażymy. Marchew tarkujemy na drobnych oczkach. Dodajemy koncentrat pomidorowy, śmietanę,odrobinę soli i pieprzu. Dolewamy wody tyle by sos był dość gęsty ale nie za bardzo (powinien mieć konsystencję gęstej śmietany). Polewamy tym sosem mięso i nadal smażymy. Patelnię przykrywamy i dusimy ok.20 min. Podajemy z ryżem ,posypujemy na wierzch posiekanym jarmużem lub natką pietruszki.
Filet z indyka pod sosem marchwiowo-pomidorowym
Etap 1 Plastry indyka oprószone przyprawą.
Filet z indyka pod sosem marchwiowo-pomidorowym
Etap 2 Plastry obsmażamy wraz z cebulką.
Filet z indyka pod sosem marchwiowo-pomidorowym
Etap 3 Składniki na sos dokładnie mieszamy dodając wodę najlepiej przegotowaną ale musi być zimna.
Filet z indyka pod sosem marchwiowo-pomidorowym
Etap 4 Zalewamy sosem mięso lekko mieszamy i dusimy.