Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Filet z indyka z pieczarkami i kaszą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo smaczna potrawa z indyka

Filet z indyka z pieczarkami i kaszą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Filet z indyka z pieczarkami i kaszą

 

  • 1/2 kg filet z indyka,
  • 1,5 szkl kasza jęczmienna,
  • 30 dag pieczarki,
  • 2 szt cebula,
  • 5 dag masło,
  • 4 łyżki oliwa,
  • 1 łyżka ketchup,
  • 2 łyżki mąka,
  • 1/2 szkl śmietanka,
  • 2 łyżeczki przyprawa do gyrosa,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • do smaku przyprawa maggi

 

Sposób przygotowania:

Filet z indyka z pieczarkami i kaszą
Do garnka wlać 1 litr wody, dodać odrobinę soli, 2 łyżki oliwy, zagotować. Do gotującej się wody wsypać umytą kaszę i gotować pod przykryciem do miękkości. Mięso pokroić na kawałki, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do grosa, dodać oliwę, wymieszać i odłożyć w chłodne miejsce na 1 godzinę. Następnie włożyć na rozgrzaną patelnię i zrumienić. Przełożyć do rondla, podlać 1 szkl gorącej wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Na patelni rozgrzać masło, wsypać posiekaną cebulę, zeszklić. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki, dodać do cebuli i poddusić około 10 minut, połączyć z mięsem. Śmietanę wymieszać z mąką i ketchupem, wlać do sosu, zagotować. Przyprawić do smaku. Podawać z kaszą.
Filet z indyka z pieczarkami i kaszą
Etap 1
Filet z indyka z pieczarkami i kaszą
Etap 2
Filet z indyka z pieczarkami i kaszą
Etap 3