Sposób przygotowania:
Filet z indyka w sosie z porów
Filety z indyka pluczemy pod woda, kroimy w waskie paski. Przekladamy do miski, posypujemy przyprawa typu kucharek oraz papryka mielona. Czosnek przeciskamy przez praske, posypujemy nim paski indyka. Oblewamy kilkoma lyzkami oliwy z oliwek. Odstawiamy na pol godziny do lodowki, zeby smaki i aromaty sie wymieszaly. Po uplywie tego czasu indyka moczymy w roztrzepanym jajku, obtaczamy w bulce tartej i smazymy na niewielkim ogniu. Pora, jasnozielona czesc, pokroic w polplasterki lub kostke i podsmazyc delikatnie na oleju, az zrobi sie on szklisty. Zalac pory niewielka ilosci bulionu z kostki. Gotowac ok. 10-15 minut. Nastepnie z maki, smietany i odrobiny wody zrobic jednolita, bezgrudkowa mase i zalac nia pory w garnku, zeby zagescic sos. Przyprawic sos majerankiem, swieza natka pietruszki lub szczypiorkiem. Podawac dowolnie, z zestawem salat, z ziemniaczkami, kasza gryczana.
Chupnięta
wioletta_koziel
annamaria
evula