mgg1

mgg1

Kucharz
[Przepisów: 4]

Filet z indyka w gruszkach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne danie - dość wykwintne.

Filet z indyka w gruszkach

Składniki:

Filet z indyka w gruszkach

 

  • 1,5 - 2 kg filetu z indyka
  • 2 puszki gruszek w syropie
  • 100 ml brendy
  • 1 kostka bulionu
  • 3 pomarańcze
  • 3 łyżki rodzynek
  • 4 marchewki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka mąki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • olej do smażenia, pieprz i sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Filet z indyka w gruszkach
Mięso umyć, osuszyć natrzeć solą i czosnkiem przepuszczonym przez praskę. Filet sznurować szpagatem. W rondlu rozgrzać olej i ze wszystkich stron mocno zarumienić mięso. Do rondla dodać sok z pomarańczy, filiżankę bulionu, tymianek, pieprz do smaku, 1,5 łyżki masła. Wszystko dusić na wolnym ogniu. Co pewien czas obracać mięso. Marchewki pokroić w plasterki, podlać sokiem z pomarańcza, dodać: brendy, 1 szklankę syropu z gruszek, 1,5 łyzki masła, posolić i dusić 15 min. Schłodzone mięso pokroić i ułożyć w naczyniu żaroodpornym obok mięsa ułożyć gruszki i marchewkę Sos powstały po smażeniu mięsa zagęścić mąką, zagotować i zalać mięso. Całość piec w 170 st. w czasie 30 min

Tagi:

indyk