Sposób przygotowania:
Filet z indyka w gruszkach
Mięso umyć, osuszyć natrzeć solą i czosnkiem przepuszczonym przez praskę. Filet sznurować szpagatem. W rondlu rozgrzać olej i ze wszystkich stron mocno zarumienić mięso. Do rondla dodać sok z pomarańczy, filiżankę bulionu, tymianek, pieprz do smaku, 1,5 łyżki masła. Wszystko dusić na wolnym ogniu. Co pewien czas obracać mięso. Marchewki pokroić w plasterki, podlać sokiem z pomarańcza, dodać: brendy, 1 szklankę syropu z gruszek, 1,5 łyzki masła, posolić i dusić 15 min. Schłodzone mięso pokroić i ułożyć w naczyniu żaroodpornym obok mięsa ułożyć gruszki i marchewkę Sos powstały po smażeniu mięsa zagęścić mąką, zagotować i zalać mięso. Całość piec w 170 st. w czasie 30 min
sandra200
Basiek