Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Filet z kurczaka duszony w warzywach.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zamiast świeżych warzyw można używać warzywa mrożone.

Filet z kurczaka duszony w warzywach.

Składniki:

Filet z kurczaka duszony w warzywach.

 

  • 4 szt filet z kurczaka,
  • 2 szt marchewka,
  • 2 szt pietruszka,
  • 2 szt por,
  • 1 szt bulionetka,
  • 3-4 łyżki olej,
  • 2 łyżki natka pietruszki siekana,
  • 1 ząbek czosnek,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz

 

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka duszony w warzywach.
Mięso z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószyć solą i pieprzem. Odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć filety z obu stron. Obsmażone mięso przełożyć do rondla, podlać 1 szklanką wody, dodać bulionetkę i dusić pod przykryciem około 20 minut. Warzywa pokroić w kostkę, por w krążki, dodać do mięsa i i dusić do miękkości. Podawać z kaszą lub ryżem. Przed podaniem posypać natką pietruszki.