Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Filet z kurczaka w bananach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przepis na filet z kurczaka w innej wersji niż tradycyjnie

Filet z kurczaka w bananach

Składniki:

Filet z kurczaka w bananach

 

  • 4 szt filety z kurczaka,
  • 4 szt banany,
  • 2 łyżki masło,
  • 2 łyżki oliwa,
  • 1 łyżeczka majeranek,
  • 2 łyżki płatki migdałowe,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • 2 łyżki sok z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka w bananach
Filety umyć, osuszyć, natrzeć sola i oprószyć pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę i obrumienić mięso. Przełożyć do rondla, skropić odrobiną wody, i dusić pod przykryciem około 15 minut. Niezbyt dojrzałe banany obrać ze skórki, pokroić na kawałki i lekko zrumienić na maśle. Następnie skropić sokiem z cytryny, przełożyć do mięsa i dusić przez chwilę. Płatki migdałowe podsmażyć na suchej patelni. Gotowe filety wyłożyć na półmisek, obłożyć bananami, posypać płatkami migdałowymi. Podawać z frytkami.