VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 781]

Filet z kurczaka w serowo szczypiorkowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięciutkie małe fileciki z kurczaka w wyrazistym sosem ze szczypiorkiem ciągnącym serem są świetną propozycją na szybki obiad. Do tego dodatek warzyw i kaszy i w kilka minut mamy syty posiłek.

Filet z kurczaka w serowo szczypiorkowym sosie

Składniki:

Filet z kurczaka w serowo szczypiorkowym sosie

 

  • 500 g fileta z piersi kurczaka
  • Przyprawa do kurczaka
  • Natka pietruszki
  • Liść lubczyku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 200 g żółtego sera
  • 1,5 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki śmietany 18% (gęstej)
  • Sól
  • Pieprz

 

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka w serowo szczypiorkowym sosie
Filet z piersi kurczaka kroimy w plastry. Dokładanie przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Rozgrzewamy na patelni olej, przesmażamy mięso.

Gdy zmięknie podlewamy je bulionem. Dodajemy posiekany drobno szczypiorek oraz starty na tarce o małych oczkach żółty ser. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem lubczyku i natką pietruszki.

Dusimy na wolnym ogniu przez kilka minut aż ser się rozpuści. Dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i energicznie mieszamy z sosem. Dusimy do momentu, aż sos zgęstnieje.

Podajemy z ugotowanymi warzywami i kaszą gryczaną.

Tagi:

danie mięso