Filet z kurczaka w sosie pieczarkowo-serowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kolejny pomysł na przygotowanie szybkiego i smacznego obiadu. Najlepiej smakuje z ugotowanym na sypko ryżem.

Filet z kurczaka w sosie pieczarkowo-serowym

Składniki:

Filet z kurczaka w sosie pieczarkowo-serowym

 

  • 1 filet z kurczaka
  • 150 g małych pieczarek
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki wody
  • sól
  • pieprz
  • 150 g serka topionego
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sos sojowy do smaku
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka w sosie pieczarkowo-serowym
Filet z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Mięso podsmażamy przez chwilę na rozgrzanym oleju, po czym dodajemy posiekaną cebulę i pokrojone na ćwiartki pieczarki.

Całość zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem ok. 5 minut. Następnie dodajemy pokrojony w kawałki serek topiony i mieszamy do czasu jego rozpuszczenia. Gotujemy do czasu, aż sos zrobi się nieco gęstszy.

Pod koniec doprawiamy do smaku sosem sojowym i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.