Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Filet z kurczaka w zalewie octowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Podawana na zimno potrawa o kwaskowatym smaku - dla amatorów drobiu "inaczej". Polecam, to bardzo częsty gość na moim stole.

Filet z kurczaka w zalewie octowej

Składniki:

Filet z kurczaka w zalewie octowej

 

  • 1 duża, podwójna pierś z kurczaka
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • 2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki oliwy (może być olej)
  • 1/4 szklanki octu spirytusowego
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • wegeta
  • papryka mielona ostra
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka w zalewie octowej
Pierś kroimy na duże kawałki, rozbijamy je i doprawiamy wegetą oraz ostrą papryką, następnie panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy. Do garnka wlewamy 2 szklanki wody, oliwę, i ocet, dodajemy pokrojoną w cienkie krążki cebulę, 2 łyżeczki cukru, pół łyżeczki soli, ziele angielskie, kilka laurowych listków i doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego, mieszamy dokładnie, po ok. 2 minutach zdejmujemy z ognia, odstawiamy do wystudzenia. Usmażoną pierś układamy na spodzie głębokiego naczynia, zalewamy wystudzoną zalewą, odstawiamy do lodówki. Najlepsze na drugi dzień. Niebo w gębie - polecam.