Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Filet z kurczaka z bazylią i czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Mięso z kurczaka marynowane w czosnku i świeżej bazylii, pieczone w worku do pieczenia jest bardzo smaczne, aromatyczne i soczyste.

Filet z kurczaka z bazylią i czosnkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filet z kurczaka z bazylią i czosnkiem

 

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka z bazylią i czosnkiem
Obrany czosnek przecisnąć przez praskę, dodać zioła prowansalskie, przyprawę ziołową do kurczaka, posiekane listki bazylii, oliwę, sól i świeżo zmielony pieprz.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, obtoczyć umyte mięso, przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin.

Następnie razem z marynatą przełożyć do worka do pieczenia mięsa, nakłuć wykałaczką, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 40 minut.
Filet z kurczaka z bazylią i czosnkiem
Do zmiażdżonego czosnku dodać zioła i posiekaną bazylię.
Filet z kurczaka z bazylią i czosnkiem
Wymieszać z oliwą i świeżo zmielonym pieprzem.
Filet z kurczaka z bazylią i czosnkiem
W marynacie obtoczyć mięso, przykryć i pozostawić na kilka godzin.
Filet z kurczaka z bazylią i czosnkiem
Następnie włożyć do worka, ułożyć w naczyniu i wstawić do nagrzanego piekarnika.