Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka w pomidorach.
Filety z kurczaka umyć, osuszyć w papierowym ręczniku, lekko zbić tłuczkiem. Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, odłożyć w chłodne miejsce na 1 godzinę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, usmażyć filety z oby stron na złoty kolor, odłożyć w ciepłe miejsce. Do tłuszczu po smażeniu mięsa wsypać cebulę i zeszklić. Następnie dodać pomidory i dusić do miękkości. Pod koniec wsypać posiekaną bazylię, przyprawić do smaku solą pieprzem i cukrem, wymieszać, włożyć usmażone mięso i dusić przez 10 minut. Przed podaniem posypać parmezanem.