SUPERPRZEPIS

Filet z kurczaka z dynią

  • 3
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Filet z kurczaka z dynią Więcej zdjęć (5)

Dynia nie jest lubiana przez wiele osób, ale w takim zestawie na pewno Wam zasmakuje. Filet, cebulka i dynia w panierce to smaczna obiadowa propozycja.

Składniki:

Filet z kurczaka z dynią

 

  • 1 duży filet z kurczaka
  • 1/ cebuli
  • 120 g dyni Hokkaido
  • 1/4 szk bulionu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1 duże jajko
  • mąka do obtaczania
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka z dynią
Dynię pozbawić gniazda nasiennego i obrać ze skóry a potem dowolnie drobno pokroić. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić cebulę i podsmażyć. Potem dodać dynię i chwilę smażyć. Wlać bulion, dodać sól i pieprz i dusić do odparowania bulionu. Dodać posiekaną natkę i wymieszać farsz. Filet umyć, rozkroić na płat i rozłożyć na płacie farsz. Filet złożyć lub zawinąć w roladę. Potem obtoczyć go w mące, roztrzepanym jajku i opanierować w bułce tartej. Na patelnię wlać olej, rozgrzać go i położyć filet. Smażyć go z obu stron po kilka minut aby dosmażył się w środku. Podawać np. z ziemniakami i dowolną surówką.
Filet z kurczaka z dynią
Etap 1 na sam początek przygotwac farsz z dyni
Filet z kurczaka z dynią
Etap 2 filet rozciąć na jak największy kawałek mięsa
Filet z kurczaka z dynią
Etap 3 na filet rozłożyć farsz i przygotwac składniki do panierowania
Filet z kurczaka z dynią
Etap 4 filet smazyć po obu stronach po kilka minut