Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka z kaparami i oliwkami
🔘 Warzywa: na patelni na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulę z czosnkiem, aż będzie miękka, później posypać cukrem ( lekko skarmelizować ) i zdeglasować octem winnym. Po odparowaniu płynu dodać pomidorki koktajlowe i doprawić solą, pieprzem i oregano. Następnie wrzucić oliwki, kapary, marynowane owoce pieprzu i gotować przez kilka minut, aż pomidorki będą miękkie. Później posypać natką pietruszki, przykryć pokrywką i wyłączyć piec.
🔘 Filety z kurczaka umyć pod zimną wodą i osuszyć papierem kuchennym. Następnie przyprawić solą, pierzem i obtoczyć w mące pszennej ( nadmiar mąki strząsnąć ). Teraz na na osobnej patelni na rozgrzanym tłuszczu, obracając podsmażyć filety z obu stron, aż się ładnie zarumienią. Gdy nabiorą złotego koloru, polać mięso winem, przykryć pokrywką i dusić jeszcze przez kilka chwil. Po tym czasie gotowe filety obłożyć przygotowanymi warzywami i można podawać.
🔘 Filety z kurczaka umyć pod zimną wodą i osuszyć papierem kuchennym. Następnie przyprawić solą, pierzem i obtoczyć w mące pszennej ( nadmiar mąki strząsnąć ). Teraz na na osobnej patelni na rozgrzanym tłuszczu, obracając podsmażyć filety z obu stron, aż się ładnie zarumienią. Gdy nabiorą złotego koloru, polać mięso winem, przykryć pokrywką i dusić jeszcze przez kilka chwil. Po tym czasie gotowe filety obłożyć przygotowanymi warzywami i można podawać.