Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Filet z kurczaka z kaparami i oliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Filety z kurczaka polane smakowitym sosem z karmelizowaną cebulą i warzywami dodaje temu przepisowi dodatkowego zastrzyku energii, dzięki któremu kurczak jest smaczniejszy niż kiedykolwiek.

Filet z kurczaka z kaparami i oliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filet z kurczaka z kaparami i oliwkami

 

  • 4 filety z piersi kurczaka (około 700 g.)
  • tłuszcz do smażenia (oliwa)
  • mąka pszenna (do panierowania)
  • 1/2 szklanki wina (białe / wytrawne)
  • przyprawy: sól / pieprz

 

  • Warzywa:
  • tłuszcz do smażenia (oliwa)
  • 1 duża cebula (czerwona / grubo pokroić)
  • 2 ząbki czosnku (grubo pokroić)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • ocet winny (około 3 łyżki)
  • 200 g. pomidorków koktajlowych (przepołowić)
  • 80 g. oliwek (zielone)
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 łyżka pieprzu (zielony / marynowane owoce)
  • 1 łyżka oregano (suszone)
  • natka pietruszki (posiekać)
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka z kaparami i oliwkami
🔘 Warzywa: na patelni na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulę z czosnkiem, aż będzie miękka, później posypać cukrem ( lekko skarmelizować ) i zdeglasować octem winnym. Po odparowaniu płynu dodać pomidorki koktajlowe i doprawić solą, pieprzem i oregano. Następnie wrzucić oliwki, kapary, marynowane owoce pieprzu i gotować przez kilka minut, aż pomidorki będą miękkie. Później posypać natką pietruszki, przykryć pokrywką i wyłączyć piec.

🔘 Filety z kurczaka umyć pod zimną wodą i osuszyć papierem kuchennym. Następnie przyprawić solą, pierzem i obtoczyć w mące pszennej ( nadmiar mąki strząsnąć ). Teraz na na osobnej patelni na rozgrzanym tłuszczu, obracając podsmażyć filety z obu stron, aż się ładnie zarumienią. Gdy nabiorą złotego koloru, polać mięso winem, przykryć pokrywką i dusić jeszcze przez kilka chwil. Po tym czasie gotowe filety obłożyć przygotowanymi warzywami i można podawać.
Filet z kurczaka z kaparami i oliwkami
Panierowane filety podsmażyć z obu stron - po nabraniu złotego koloru polać mięso winem, przykryć pokrywką i dusić jeszcze przez kilka chwil.
Filet z kurczaka z kaparami i oliwkami
Po odparowaniu płynu dodać pomidorki, oliwki, kapary, owoce pieprzu i gotować, aż pomidorki będą miękkie - później posypać natką pietruszki, przykryć i wyłączyć piec.
Filet z kurczaka z kaparami i oliwkami
Na patelni podsmażyć cebulę z czosnkiem, później posypać cukrem ( lekko skarmelizować ) i zdeglasować octem winnym.
Filet z kurczaka z kaparami i oliwkami
Zestaw niezbędnych składników do przygotowania tej potrawy.