Oliwki zawierają witaminę E, A, C oraz witaminy z grupy B. Mają też dużo fosforu i potasu. Witamina E opóźnia starzenie się organizmu i zapobiega powstawaniu nowotworów. Jedzenie oliwek poprawia trawienie. Obniża także poziom cukru we krwi i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Oliwki regulują poziom cholesterolu, zwiększając ilość tzw. dobrego cholesterolu. Odpowiadają za to fitosterole. Oliwki są wykorzystywane do potraw z diety śródziemnomorskiej. Spożywane są pod postacią oliwy z oliwek lub samych owoców. Dodaje się je do sałatek, pizzy i makaronów. Ciekawy sposób podania oliwek to także szaszłyki z mozzarellą, pomidorkami koktajlowymi i listkiem mięty. Oliwki spotyka się tradycyjnie w sałatce greckiej. Można je też podawać z serem, np. pleśniowym. Pasują także do drobiu i mięs. Są wyśmienitą przekąską, szczególnie te nadziewane. Dostępne są oliwki z nadzieniem z czosnku, papryki, anchois, sera, a nawet migdałów.
Sałatka grecka

Sałatka grecka

Sałatka grecka z serem feta to jedna z najpopularniejszych wariantów świeżych i lekkich przekąsek. Oryginalna grecka sałatka zawiera pokrojone grubo ogórki, pomidory, czerwoną cebulę, całe czarne oliwki, oliwę oraz grecki ser feta, który produkowany jest z mieszanki mleka krowiego i owczego. Jej smak jest delikatny i orzeźwiający, dlatego doskonale komponuje się z większością dań. Można ją podawać jako wyśmienity dodatek do potraw rybnych, mięsnych, a nawet mącznych.

Znaleźliśmy 82 przepisów w kategorii Oliwki