zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2421]

Filet z kurkami, szpinakiem i serem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Takie nadziane fileciki to ja lubię. Dziś z kurkami, szpinakiem, serkiem topionym i cebulką. A wszystko to otulone boczkiem.

Filet z kurkami, szpinakiem i serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filet z kurkami, szpinakiem i serem

 

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • 8 plastrów wędzonego ( parzonego boczku )

 

Sposób przygotowania:

Filet z kurkami, szpinakiem i serem
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć. W środku zrobić nacięcie nożem tworząc kieszeń. Posolić z zewnątrz i na zewnątrz, środek dodatkowo oprószyć pieprzem. Tak przygotowane filety odstawić i przygotować farsz. Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z odrobiną oleju i podsmażyć. Dodać kurki, szpinak i chwilę smażyć aż cebula zmięknie. Następnie dodać do smaku przyprawy i wymieszać. Gdy farsz lekko przestygnie serek topiony pokroić w kostkę i leciutko przemieszać z resztą farszu. Gotowym napełnić kieszenie filetów. Na desce ułożyć po 4 plastry boczku, na nich ułożyć filet i zawinąć w boczek. Filety ułożyć łączeniem boczku do dołu na blaszce do pieczenia. A potem piec je 30 - 40 minut w 180 stopniach ( w zależności od wielkości filetów ). Podawać na gorąco.
Filet z kurkami, szpinakiem i serem
Etap 1 przygotowac nadzienie i przestudzić
Filet z kurkami, szpinakiem i serem
Etap 2 napełnić filety farszem i ułożyć na boczku
Filet z kurkami, szpinakiem i serem
Etap 3 zawinąc filety w boczek i ułożyc w blaszce
Filet z kurkami, szpinakiem i serem
Etap 4 filety upiec i podawać na gorąco .