Zdrowie na talerzu

Zdrowie na talerzu

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Kurczak z kurkami w sosie jogurtowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Niskokaloryczne, smaczne danie. Można je podawać z młodymi ziemniakami z koperkiem i dowolną surówką.

Kurczak z kurkami w sosie jogurtowym

Składniki:

Kurczak z kurkami w sosie jogurtowym

 

  • 1 kg filetów z piersi kurczaka
  • 0,5 kg kurek
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 1 duża cebula
  • pęczek szczypioru (najlepiej grubego)
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • cukier
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szklanka wody

Sposób przygotowania:

Kurczak z kurkami w sosie jogurtowym
1. Mięso pokroić, doprawić solą i pieprzem (wg uznania). 2. Kurki oczyścić. (Większe okazy pokroić, mniejsze zostawić - grzyby powinny być widoczne w potrawie). 3. Posiekać cebulę i szczypior. 4. Na łyżce oliwy dusić mięso - około 10-12 minut, a następnie przełożyć na sito, aby ociekło z tłuszczu. Ja dodatkowo lubię przepłukać pod wodą. 5. Na łyżce oliwy dusić do miękkości grzyby. Doprawić solą. Sos, który powstanie, przelać do miseczki, a grzyby przełożyć do sita. 6. Cebulę usmażyć na łyżce oliwy. Doprawić solą Gdy zacznie się robić brązowa, dolać szklankę wody. Sos, który powstanie, przelać do miseczki z sosem z kurek, a cebulę przełożyć do sita. 7. Do jogurtu dolać kilka kilka łyżek przestudzonego sosu grzybowo-cebulowego, a następnie dokładne wymieszać, aby nie było grudek. Potem połączyć z pozostałym sosem. 8. Mięso, grzyby i cebulę przełożyć na suchą patelnię, dodać sos oraz szczypior. Doprawić szczyptą cukru, aby złamać kwaskowy smak jogurtu. Dusić kilka minut.