Sposób przygotowania:
Kurczak z kurkami w sosie jogurtowym
1. Mięso pokroić, doprawić solą i pieprzem (wg uznania). 2. Kurki oczyścić. (Większe okazy pokroić, mniejsze zostawić - grzyby powinny być widoczne w potrawie). 3. Posiekać cebulę i szczypior. 4. Na łyżce oliwy dusić mięso - około 10-12 minut, a następnie przełożyć na sito, aby ociekło z tłuszczu. Ja dodatkowo lubię przepłukać pod wodą. 5. Na łyżce oliwy dusić do miękkości grzyby. Doprawić solą. Sos, który powstanie, przelać do miseczki, a grzyby przełożyć do sita. 6. Cebulę usmażyć na łyżce oliwy. Doprawić solą Gdy zacznie się robić brązowa, dolać szklankę wody. Sos, który powstanie, przelać do miseczki z sosem z kurek, a cebulę przełożyć do sita. 7. Do jogurtu dolać kilka kilka łyżek przestudzonego sosu grzybowo-cebulowego, a następnie dokładne wymieszać, aby nie było grudek. Potem połączyć z pozostałym sosem. 8. Mięso, grzyby i cebulę przełożyć na suchą patelnię, dodać sos oraz szczypior. Doprawić szczyptą cukru, aby złamać kwaskowy smak jogurtu. Dusić kilka minut.
edytaha
evita0007
. . . Edytko to jest marnowanie takich pysznych grzybków ;)
Zdrowie na talerzu
No grzybki są pyszne, a w całym daniu ich aromat jest najintensywniejszy. Dodaję je, bo właśnie są bardzo pyszne:)
Zdrowie na talerzu
Oczywiście, że mozna i tak. Ale zapewniam, że mięso nie jest pozbawione smaku. Jeśli wcześniej odpowiednio się je przyprawi, nabierze w trakcie przyrządzania odpowiedniego aromatu. Ja akurat stosują tę metodę od dawna i sprawdza się. Można też nie odsączać i na pewno będzie smakowało :)