Sposób przygotowania:
Filet z soli w ziołowej panierce
Filety z soli rozmrażam. Potem posypuję solą, pieprzem cytrynowym, tymiankiem i skrapiam sokiem z cytryny. Odstawiam na pół godziny by nabrała smaku przypraw. Panierka: mąkę mieszam z ziołami i vegetą. Filety zanurzam w mące i przyciskam by porządnie mąka przyległa do ryby. Smażę na rozgrzanym oleju (dość dużo go daję tak, że filet jest prawie zanurzony, po nagrzaniu oleju zmniejszam ogień) na złoto, odwracam. Po usmażeniu odkładam na papierowy ręcznik. Podaję z domowymi frytkami lub ziemniakami i surówką, na rybkę kładę kawałek cytryny, jak ktoś lubi sobie pokropić. Tak zrobiona ryba świetnie też smakuje z sosem pieczarkowym (przepis na niego podałam w drugim przepisie na solę z piekarnika)