Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 471]

Filet z suszonymi pomidorami i serem feta

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne pieczone roladki z mięsa drobiowego. Faszerowane suszonymi pomidorami i serem feta. Polecam na świąteczny stół. Podane z sosem na gorąco lub na zimno jako przystawkę.

Filet z suszonymi pomidorami i serem feta Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Filet z suszonymi pomidorami i serem feta

na roladki:

dodatkowo:

  • czosnek granulowany, przyprawą do mięs, sól do smaku
  • dodatkowo:
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

Filet z suszonymi pomidorami i serem feta

Przygotowanie mięsa:

Filet z suszonymi pomidorami i serem feta
Rozbite kawałki mięsa rozbić cienko i natrzeć przyprawami

2 piersi umyć, osuszyć. Przykryć folią spożywczą i rozbić dość cienko uważając by nie przerwać mięsa na duży płat.
Każdą natrzeć przyprawami do smaku z obu stron.

Faszerowane mięsa:

Filet z suszonymi pomidorami i serem feta
Na rozbitym mięsie ułożyć słupki sera feta oraz suszone pomidory

Na środku rozbitego mięsa ułożyć słupki sera feta i suszone pomidory.

Zwijanie roladki:

Filet z suszonymi pomidorami i serem feta
Mięso z nadzieniem zwinąć ciasno w roladę

Mięso zwinąć ciasno tak jak krokiety .

Pieczenie mięsa:

Filet z suszonymi pomidorami i serem feta
Roladki z mięsa ułożyć na kawałkach foli aluminiowej

Roladki z mięsa ułożyć na kawałkach foli aluminiowej. Zwinąć ciasno w " cukierka". Uważać by nie uszkodzić folii.

Etap końcowy:

Filet z suszonymi pomidorami i serem feta
Po upieczeniu mięso wyciągamy z folii aluminiowej

Przygotowane mięso wkładamy do brytfanki do nagrzanego piekarnika do ok. 180-190 stopni i pieczemy ok. 40 min.
Po upieczeniu wyciągamy z blaszki. Otwieramy z folii. Kroimy w plasterki grubości ok.1 cm. Podajemy gorące z sosem jako ciepłe danie lub po przestudzeniu na zimno jako przystawkę.