Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 366]

Filetowany Karp ze Startą Cytryną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszny karp, zarówno na obiad jak i na kolację i nie tylko na Wigilię.

Filetowany Karp ze Startą Cytryną Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Filetowany Karp ze Startą Cytryną

 

  • 1 cały karp ( wypatroszyć )
  • tłuszcz do smażenia ( masło pół na pół z margaryną )
  • 2 jajka
  • 1 cytryna ( zamrozić )
  • przyprawy: sól / pieprz ziołowy

 

Sposób przygotowania:

Filetowany Karp ze Startą Cytryną
► Karpia filetować z ostrym nożem o bardzo cienkim zakończonym ostrzu, filet z karpia kroimy na kawałki wzdłuż ości brzusznych, filety umyć i ręcznikiem papierowym osuszyć. Całą cytrynę dokładnie umyć i zamrozić. ► Filety z karpia natrzeć solą, pieprzem ziołowym i zamrożoną cytrynę ścierać na tarce ( nie tylko skórkę ) nad przyprawionymi filetami z obydwu stron. ► Filety obtoczyć w roztrzepanych jajkach i smażyć na rozgrzanym tłuszczu do momentu aż obydwie strony się zarumienią i przybiorą złoty kolor.
Filetowany Karp ze Startą Cytryną
Filety z karpia natrzeć solą - pieprzem ziołowym i zamrożoną cytrynę ścierać na tarce ( nie tylko skórkę ) nad przyprawionymi filetami z obydwu stron - usmażyć.
Filetowany Karp ze Startą Cytryną
Karpia filetować z ostrym nożem o bardzo cienkim zakończonym ostrzu - pokroić na kawałki wzdłuż ości brzusznych.