lena

lena

Szef Kuchni
[Przepisów: 53]

Filety drobiowe w miodzie pitnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Filety najlepiej smakują podane z ryżem lub kładzionymi kluskami.

Filety drobiowe w miodzie pitnym

Składniki:

Filety drobiowe w miodzie pitnym

 

  • 2 piersi podwójne z kurczaka
  • 2 winne jabłka
  • 2 cebule
  • 0,5 szklanki miodu pitnego np.trójniak
  • 0,5 szklanki gęstej śmietany
  • 3 łyżki oliwy
  • cukier,pieprz,sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Filety drobiowe w miodzie pitnym
Filety lekko rozbić,oprószyć solą i pieprzem.Cebulę posiekać na drobną kostkę,jabłka obrać,pokroić na ósemki i posypać cukrem.Na patelni rozgrzać olej,zeszklić cebulę i wrzucić jabłka.Odłożyć na talerz,na pozostałym tłuszczu obsmażyć filety z kurczaka.Wlać do nich miód pitny i dusić około 30 minut na małym ogniu.Pod koniec duszenia dodać zrumienioną cebulkę z jabłkami.Gęstniejący sos zaciągnąć śmietaną,przyprawić do smaku solą i pieprzem.