Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Filety kurczaka z kapustą w winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

W taki sposób można przygotować inne kawałki mięsa z kurczaka

Filety kurczaka z kapustą w winie

Składniki:

Filety kurczaka z kapustą w winie

 

  • 2 filety z kurczaka,
  • 40 dag kapusty kiszonej
  • 4 plastry baleronu
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżki wina białego wytrawnego
  • 1 liść laurowy
  • sól,
  • pieprz

 

 

 

Sposób przygotowania:

Filety kurczaka z kapustą w winie
Kiszoną kapustę wymieszać z drobno posiekaną cebulę, pokruszonym liściem laurowym i odrobiną pieprzu. Filety z kurczaka oprószyć solą i pieprzem. mięso owinąć plastrami gotowanego baleronu, spiąć wykałaczką lub zawiązać nitką. Do rękawa do pieczenia, najpierw wyłożyć kapustę, później smalec, na sam wierzch zawinięte w baleron filety z kurczaka. Wszystko skropić winem. Rękaw zamknąć, ułożyć w brytfannie, włożyć do piekarnika. Piec około 50 minut w temp 190-200 stopni. Podawać z pieczywem lub ziemniakami.