misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Filety rybne po meksykańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Filety oprószyć pieprzem z obu stron i skropić sokiem z cytryny....

Filety rybne po meksykańsku

Składniki:

Filety rybne po meksykańsku

 

  • filety rybne (np. flądra, okoń) 1,5 kg
  • sok z 1 limetki
  • masło łyżeczka
  • szalotka 2 szt
  • czerwona papryka strąk
  • oliwa 2 łyżki
  • kukurydza 2 łyzki
  • kolendra mielona łyżeczka
  • koperek posiekany łyżeczka
  • sok z 1 pomarańczy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Filety rybne po meksykańsku
Filety opłukać, osuszyć ściereczką, usunąć ości, posolić, oprószyć pieprzem z obu stron i skropić sokiem z cytryny. Formę wysmarować masłem i włożyć do niej filety. Szalotki obrać i drobno posiekać. Paprykę umyć, przekroić na pół, oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić w małą kostkę. Oliwę podgrzać i lekko podsmażyć na niej warzywa. Dodać kukurydzę, kolendrę i koperek, wymieszać, przełożyć do formy z rybą i polać sokiem z pomarańczy. Rybę piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do temp 200stC.