Incom

Incom

Starszy Kucharz
[Przepisów: 29]

Filety rybne w cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszna rybka w cieście, smażona na głębokim oleju... Doskonała do frytek..

Filety rybne w cieście

Składniki:

Filety rybne w cieście

 

  • 4 duże filety z Mintaja
  • 20 dag mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 6 łyżek piwa
  • 1/2 łyżki soli
  • 2 jajka (oddzielić żółtka od białka)
  • 6 łyżek mleka
  • 6 łyżek wody

 

Sposób przygotowania:

Filety rybne w cieście
Filety z Mintaja (jeśli mrożone -> odmrozić!) przyprawiamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Mąkę, cukier, piwo, 1/2 łyżki soli(można dać więcej, moja wchodzi zawsze trochę "mało słona" ) żółtka wymieszać wszystko razem... Mleko wymieszać z wodą i dolewać stopniowo do ciasta, wymieszać i odstawić na 30 min. Ubić białka i dodać do wcześniej zrobionego ciasta, wymieszać, I maczać filety w cieście, smażyć na głębokim, rozgrzanym oleju... do złotego koloru.

Smacznego!

Tagi:

jajko piwo jajka