Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 401]

Filety rybne ze smaczną chustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Do mojego dania idealnym wyborem jest dorsz, ponieważ jego delikatne, ale jędrne mięso ma bardzo niską zawartość tłuszczu.

Filety rybne ze smaczną chustą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filety rybne ze smaczną chustą

 

  • 600 g filetów rybnych
  • olej (do wysmarowania formy)
  • przyprawa do ryb
  • przyprawy: sól / pieprz

 

  • Pasta musztardowa:
  • 90 g miękkiego masła (roztopić)
  • 2 czubate łyżeczki musztardy (ziarnista)
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 1 cebula (posiekać)
  • 100 g sera (tarty)
  • 50 g bułki tartej
  • natka pietruszki (posiekać)

Sposób przygotowania:

Filety rybne ze smaczną chustą
► Filety rybne umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie doprawić solą, pieprzem, przyprawą do ryb i ułożyć w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ( lub na blasze do pieczenia ).

► Pasta musztardowa: w naczyniu wymieszać masło z musztardami, serem, cebulą, bułką tartą i natką pietruszki. Składniki wymieszać, aż do powstania jednolitej pasty.

► Pastę musztardową rozprowadzić na filetach rybnych. Rybę wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez około 15 - 20 minut w 200°C / Górne - Dolne żródło ciepła /.
Filety rybne ze smaczną chustą
Rybę zapiekać w nagrzanym piekarniku przez około 15 - 20 minut w 200°C / Górne - Dolne żródło ciepła /.
Filety rybne ze smaczną chustą
Następnie przygotowaną pastę musztardową rozprowadzić na filetach rybnych.
Filety rybne ze smaczną chustą
Rybę doprawić solą, pieprzem, przyprawą do ryb i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Filety rybne ze smaczną chustą
Filety rybne ( ja wybrałem dorsza ) umyć, osuszyć i zrobić pastę musztardową.