Sposób przygotowania:
filety z karpia
Ryby umyć, osuszyć, pokroić w plastry ( grubość około 5 cm). Jedną cebulę obrać,podzielić na pół. Zagotować wodę z sokiem cytrynowym i połówkami cebuli. Do wrzątku przełożyć rybę, gotować 3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową, ostrym nożem usunąć skórę. Połowę masła rozgrzać, smażyć na nim rybę 3 minuty z każdej strony. Posypać solą i pieprzem. Drugą cebulkę obrać, posiekać, zeszklić na reszcie masła. Podlać rosołem i śmietaną, dodać chrzan, wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem, zagotować. Wsypać zasmażkę, zagotować. Dodać pokrojony w kostkę pomidor i posiekany koperek. Kawałki karpia przełożyć na talerze, polać sosem, udekorować.