cassia6

cassia6

Szef Kuchni
[Przepisów: 39]

filety z karpia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatne filety w troszkę ostrym sosie. Polecam!!!

filety z karpia

Składniki:

filety z karpia

 

  • 2 sprawione karpie
  • 2 cebule
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 dag masła
  • sól, pieprz
  • 150 ml rosołu warzywnego
  • 25 dag kremówki
  • 3 łyżki chrzanu
  • 2 łyżki zasmażki
  • pomidor
  • 0,5 pęczka koperku

Sposób przygotowania:

filety z karpia
Ryby umyć, osuszyć, pokroić w plastry ( grubość około 5 cm). Jedną cebulę obrać,podzielić na pół. Zagotować wodę z sokiem cytrynowym i połówkami cebuli. Do wrzątku przełożyć rybę, gotować 3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową, ostrym nożem usunąć skórę. Połowę masła rozgrzać, smażyć na nim rybę 3 minuty z każdej strony. Posypać solą i pieprzem. Drugą cebulkę obrać, posiekać, zeszklić na reszcie masła. Podlać rosołem i śmietaną, dodać chrzan, wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem, zagotować. Wsypać zasmażkę, zagotować. Dodać pokrojony w kostkę pomidor i posiekany koperek. Kawałki karpia przełożyć na talerze, polać sosem, udekorować.

Tagi:

karp