Dutkiewicz

Dutkiewicz

Szef Kuchni
[Przepisów: 86]

Filety z kurczaka z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dla amatorów różnych warzyw...

Filety z kurczaka z warzywami

Składniki:

Filety z kurczaka z warzywami

 

  • (2 porcje):
  • 1 kurczak
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki stołowe oleju
  • 60-80 dag mieszanych warzyw (seler, marchew, cukinia, młoda cebulka, kapusta pekińska, kalarepa, brokuły)
  • Sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka z warzywami
Oddzielić mięso od kości, skórę zostawić, pokroić w małe plastry, posolić, natrzeć czosnkiem i zostawić na 1-2 godziny. Podgrzać na patelni olej i dusić mięso pod przykryciem 5-6 minut, po czym smażyć, aż się zarumieni. Marchew pokroić w drobną kostkę i dusić, seler natomiast w cienkie paski, kalarepę surową zetrzeć na tarce, brokuły podzielić na cząstki i gotować 2-3 minuty w osolonej wodzie, na cedzaku. W paski pokroić młodą cebulą wraz ze szczypiorem, kapustę pekińską i cukinię i podgrzać na oleju pozostałym po duszeniu kurczaka. Kawałki kurczaka położyć na półmisku i przykryć warzywami.