Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Filety z morszczuka w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Fantastyczny, delikatny sos sprawia, że ryba smakuje wyjątkowo

Filety z morszczuka w sosie

Składniki:

Filety z morszczuka w sosie

 

  • 50 dag filet z morszczuka,
  • 1/2 szkl śmietana,
  • 2 szt cebula,
  • 2 łyżki mąka,
  • 2 łyżki szczypiorek,
  • 2 łyżki sok z cytryny,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • tłuszcz do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Filety z morszczuka w sosie
Filety umyć skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny. Następnie obtoczyć w mące i obrumienić z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. W tłuszczu w którym smażyły się ryby, poddusić pokrojoną w kostkę cebulę. Filety układać w rondelku, przekładając cebulą, zalać śmietaną i dusić przez kilka minut. Podawać posypane szczypiorkiem z dodatkiem ziemniaków i surówki.