Sposób przygotowania:
Pieczony morszczuk z cukinią, kalarepą, papryką
Morszczuka przepłukujemy wodą i odsączamy z wody na papierowym ręczniku. Umyte warzywa kroimy w słupki. Czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Na folię aluminiową kładziemy rybę i skrapiamy sokiem z cytryny, oliwą i oprószamy przyprawami. Zawijamy i przekładamy na blaszkę. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Po tym czasie folię rozcinamy i pieczemy jeszcze przez 10 minut, polewamy wytopionym płynem.
Na patelnie wlewamy olej i rozgrzewamy, wkładamy pokrojony czosnek, paprykę, kalarepkę i smażymy przez około 5 minut. Wlewamy sok jabłkowy, wodę i odrzucamy cukinie, dusimy do miękkości.
Śmietankę dolewamy do warzyw i dodajemy przyprawy do smaku, redukujemy sos.
Na patelnie wlewamy olej i rozgrzewamy, wkładamy pokrojony czosnek, paprykę, kalarepkę i smażymy przez około 5 minut. Wlewamy sok jabłkowy, wodę i odrzucamy cukinie, dusimy do miękkości.
Śmietankę dolewamy do warzyw i dodajemy przyprawy do smaku, redukujemy sos.