kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Pieczony morszczuk z cukinią, kalarepą, papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczną pieczona rybę podaną z duszonymi warzywami z patelni. Danie polecam na obiad lub kolacje.

Pieczony morszczuk z cukinią, kalarepą, papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczony morszczuk z cukinią, kalarepą, papryką

 

  • 2 filety z morszczuka
  • sok z cytryny do ryby
  • sól do ryby
  • pieprz do ryby
  • tymianek do ryby
  • 1 łyżka oliwy do ryby
  • 1 kalarepka
  • 1 mała cukinia
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1/2 szkl wody
  • 1/2 szkl soku jabłkowego
  • 3 łyżki śmietanki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • biały pieprz do smaku
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

Pieczony morszczuk z cukinią, kalarepą, papryką
Morszczuka przepłukujemy wodą i odsączamy z wody na papierowym ręczniku. Umyte warzywa kroimy w słupki. Czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Na folię aluminiową kładziemy rybę i skrapiamy sokiem z cytryny, oliwą i oprószamy przyprawami. Zawijamy i przekładamy na blaszkę. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Po tym czasie folię rozcinamy i pieczemy jeszcze przez 10 minut, polewamy wytopionym płynem.

Na patelnie wlewamy olej i rozgrzewamy, wkładamy pokrojony czosnek, paprykę, kalarepkę i smażymy przez około 5 minut. Wlewamy sok jabłkowy, wodę i odrzucamy cukinie, dusimy do miękkości. 

Śmietankę dolewamy do warzyw i dodajemy przyprawy do smaku, redukujemy sos.
Pieczony morszczuk z cukinią, kalarepą, papryką
Paprykę i kalarepkę kroimy w paski, czosnek na drobno.
Pieczony morszczuk z cukinią, kalarepą, papryką
Umytą i odsączoną z wody cukinie kroimy w słupki.
Pieczony morszczuk z cukinią, kalarepą, papryką
Morszczuka przygotowany do pieczenia w piekarniku.
Pieczony morszczuk z cukinią, kalarepą, papryką
Warzywa dusimy na patelni z sokiem jabłkowym i wodą.