Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Filety z ryby w winie z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ryba z jabłkami w winie ma oryginalny smak

Filety z ryby w winie z jabłkami

Składniki:

Filety z ryby w winie z jabłkami

 

  • 1 kg filetów z ryby,
  • 2 cebule,
  • 4 jabłka kwaśne,
  • 1 szklanka wina białego wytrawnego,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól,
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Filety z ryby w winie z jabłkami
Filety umyć, osuszyć, pokroić na średnie kawałki, oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Cebulę i obrane jabłka pokroić na kawałki i podsmażyć na oleju. Wlać wino, wymieszać i poddusić przez kilka minut. Podduszone jabłka z cebulą i sosem winnym przyprawić do smaku solą i pieprzem, wyłożyć do posmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć przygotowane filety rybne. Przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać w temp 190-200 stopni około 35 minut. Rybę z sosem podawać z ziemniakami