gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Filety z udźca kurczaka w kapuście - gołąbki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Tak przygotowane gołąbki z mięsem drobiowym podaję na obiad z ziemniakami i surówką na obiad jako danie główne.

Filety z udźca kurczaka w kapuście - gołąbki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Filety z udźca kurczaka w kapuście - gołąbki

 

  • 550 gram fileta z udźca kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • margaryna do smażenia
  • główka kapusty białej
  • 4-5 szklanek wody
  • 2 kostki rosołowe
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Filety z udźca kurczaka w kapuście - gołąbki

ETAP 1:

Filety z udźca kurczaka w kapuście - gołąbki
Sparzoną kapustę dzielimy na pojedyncze liście.

Kapustę sparzamy i dzielimy na pojedyncze liście.

ETAP 2:

Filety z udźca kurczaka w kapuście - gołąbki
Mięso przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka.

Filety z udźca kurczaka przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka.

ETAP 3:

Filety z udźca kurczaka w kapuście - gołąbki
Przyprawione mięso smażymy przez chwilę na rozgrzanym tłuszczu.

Następnie smażymy je przez chwilę z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Studzimy.

ETAP 4:

Filety z udźca kurczaka w kapuście - gołąbki
Kapustę z mięsem zwijamy jak gołąbki, spinamy.

Mięso układamy na liściach kapusty, zwijamy jak gołąbki i spinamy wykałaczką.

ETAP 5:

Filety z udźca kurczaka w kapuście - gołąbki
Wodę zagotowujemy z kostkami rosołowymi i koncentratem pomidorowym.

Sos: Wodę z kostkami rosołowymi i koncentratem pomidorowym doprowadzamy do wrzenia.

ETAP 6:

Filety z udźca kurczaka w kapuście - gołąbki
Gołąbki dusimy pod przykryciem w sosie, do momentu, aż kapusta będzie miękka.

W sosie układamy gołąbki i dusimy pod przykryciem do momentu, aż kapusta będzie miękka. Gołąbki wyciągamy, a sos można zgęścić mąką. Gołąbki polewamy sosem.