Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Filet z udźca kurczaka w sosie kurkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne soczyste mięso z udźca kurczaka w towarzystwie chrupiących i aromatycznych kurek to wyjątkowa propozycja na wyjątkowy obiad :)

Filet z udźca kurczaka w sosie kurkowym

Składniki:

Filet z udźca kurczaka w sosie kurkowym

 

  • 1 kg filetu z udźca kurczaka (w niektórych sklepach nosi nazwę mięsa gulaszowego z kurczaka)
  • 300 gramów kurek
  • 200 ml śmietany 30%
  • 100 ml śmietany 18%
  • 1/3 kostki masła
  • 2 średnie cebule
  • ½ pęczka pietruszki zielonej
  • Sól, pieprz do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Filet z udźca kurczaka w sosie kurkowym
Kurczaka myjemy, osuszamy, delikatnie solimy i pieprzymy. Smażymy go na patelni na złoty kolor i do momentu aż będzie w środku usmażony (potrzeba mniej więcej 25 minut – ten rodzaj mięsa smaży się troszkę dłużej od filety, ale jest za to bardziej soczyste). Usmażonego kurczaka odstawiamy na bok. Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy przez 2 minutki pokrojone w drobną kostkę cebule. Oczyszczone z piachu kurki dzielimy na połowę i dokładamy do cebuli całość smażymy około 15 minut pilnując aby patelnia nie była sucha (jeśli jest taka potrzeba dodajemy jeszcze trochę masła). Do kurek dolewamy 50 ml gorącej wody, wlewamy śmietanę kremówkę, całość mieszamy i dopiero teraz dodajmy śmietanę zwykłą. Wszystko jeszcze raz mieszamy zmniejszamy ogień i całość dusimy jeszcze 10 minut. Sos doprawiamy solą i pieprzem a także posiekaną zieloną pietruszką. Podsmażonego kurczaka dodajemy do doprawionego sosu i całość dusimy jeszcze 15 minut. Sos idealnie pasuje do kaszy jęczmiennej i gryczanej, ale jeśli ktoś nie jest zwolennikiem kasz, może spokojnie podać do z ziemniakami.