Sposób przygotowania:
Filety z udźca kurczka w sosie
Płaty mięsa przekroiłam na pół, włożyłam do miski, następnie dodałam przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno pokrojony imbir oraz olej, wymieszałam dokładnie i odstawiłam na 20 minut. Paprykę i obraną marchew pokroiłam w paseczki, a dymkę w krążki. Rozgrzałam szeroki rondel z grubym dnem i obsmażyłam mięso z obu stron. W następnej kolejności wrzuciłam do rondla warzywa (odłożyłam jednak garść dymki, aby dodać surową już na talerzu) , posoliłam, popieprzyłam i podlałam gorącą wodą do wysokości ok. 2 cm. Przykryłam i gotowałam 20 minut. Po tym czasie w połowie szklanki zimnej wody rozprowadziłam koncentrat i dodałam do potrawy, gotowałam kolejne 5 minut. Aromatyczne danie podałam z ryżem posypane krążkami dymki.
darmiona