dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Filety z udźca kurczka w sosie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Delikatne mięso w aromatycznym sosie warzywnym z imbirem

Filety z udźca kurczka w sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filety z udźca kurczka w sosie

 

  • 50 dag filetów z udek kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 pęczek cebuli dymki (5 sztuk)
  • 1 kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3 cm kłącza imbiru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki papryki chili w proszku
  • 1 łyżeczka oregano suszonego
  • Sól, pieprz z młynka
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Filety z udźca kurczka w sosie
Płaty mięsa przekroiłam na pół, włożyłam do miski, następnie dodałam przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno pokrojony imbir oraz olej, wymieszałam dokładnie i odstawiłam na 20 minut. Paprykę i obraną marchew pokroiłam w paseczki, a dymkę w krążki. Rozgrzałam szeroki rondel z grubym dnem i obsmażyłam mięso z obu stron. W następnej kolejności wrzuciłam do rondla warzywa (odłożyłam jednak garść dymki, aby dodać surową już na talerzu) , posoliłam, popieprzyłam i podlałam gorącą wodą do wysokości ok. 2 cm. Przykryłam i gotowałam 20 minut. Po tym czasie w połowie szklanki zimnej wody rozprowadziłam koncentrat i dodałam do potrawy, gotowałam kolejne 5 minut. Aromatyczne danie podałam z ryżem posypane krążkami dymki.
Filety z udźca kurczka w sosie
Płaty mięsa przekroiłam na pół, przyparawiłam
Filety z udźca kurczka w sosie
Dodałam drobno pokrojony imbir i odstawiłam na 20 min.
Filety z udźca kurczka w sosie
Mieso podsmażyłam z obu stron na rozgrzanym oleju i dodadałam warzywa
Filety z udźca kurczka w sosie
Na koniec dodałam przecier pomidorowy i gotowałam jeszcze 5 min. Smacznego.