Sposób przygotowania:
Mirabelkowy przysmak
Margarynę z cukrem, szczyptą soli i mąką rozcierać w palcach do momentu uzyskania kruszonki.
Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia na dnie wysypać połowę kruszonki i lekko ugnieść. Piekarnik rozgrzać do 180 st i podpiec na złoty kolor spód ciasta, piec około 15 minut.
Śliwki umyć i usunąć z nich pestki, wymieszać z cukrem oraz mąką ziemniaczaną, następnie podpieczone ciasto posypać cienką warstwą bułki tartej ( 3-4 łyżki) i wyłożyć wszystkie śliwki wyrównać.
Pozostała kruszonkę wysypać na śliwki i równo na nich rozprowadzić lekko dociskając.
Piec w temp. 180 st około 45 minut.
Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia na dnie wysypać połowę kruszonki i lekko ugnieść. Piekarnik rozgrzać do 180 st i podpiec na złoty kolor spód ciasta, piec około 15 minut.
Śliwki umyć i usunąć z nich pestki, wymieszać z cukrem oraz mąką ziemniaczaną, następnie podpieczone ciasto posypać cienką warstwą bułki tartej ( 3-4 łyżki) i wyłożyć wszystkie śliwki wyrównać.
Pozostała kruszonkę wysypać na śliwki i równo na nich rozprowadzić lekko dociskając.
Piec w temp. 180 st około 45 minut.
SylaUla