iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Mirabelkowy przysmak

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Deser to nic innego jak owoce zapieczone z kruszonką, ale dzięki wilgoci owoców po wystudzeniu ciasto idealnie się kroi i pysznie smakuje.

Mirabelkowy przysmak

Składniki:

Mirabelkowy przysmak

ciasto:

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Mirabelkowy przysmak
Margarynę z cukrem, szczyptą soli i mąką rozcierać w palcach do momentu uzyskania kruszonki.

Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia na dnie wysypać połowę kruszonki i lekko ugnieść. Piekarnik rozgrzać do 180 st i podpiec na złoty kolor spód ciasta, piec około 15 minut.

Śliwki umyć i usunąć z nich pestki, wymieszać z cukrem oraz mąką ziemniaczaną, następnie podpieczone ciasto posypać cienką warstwą bułki tartej ( 3-4 łyżki) i wyłożyć wszystkie śliwki wyrównać.

Pozostała kruszonkę wysypać na śliwki i równo na nich rozprowadzić lekko dociskając.

Piec w temp. 180 st około 45 minut.