Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 361]

Fishburgery z pstrągiem łososiowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Jeżeli lubicie fast-foody, najlepiej przygotować je samemu w domu. Nie dość, że są pyszne, możemy dodać do nich ulubione dodatki, to wiemy co jemy.

Fishburgery z pstrągiem łososiowym

Składniki:

Fishburgery z pstrągiem łososiowym

Burgery:

  • 8 bułek do hamburgerów
  • 80 dag filetu z pstrąga łososiowego
  • 8 grubych plastrów pomidora
  • 8 liści sałaty lodowej
  • 8 plastrów sera żółtego
  • 1 duża cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia

Sos:

Sposób przygotowania:

Fishburgery z pstrągiem łososiowym
1. Na początku należy przygotować sos: ogórka umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w drobną kostkę i wrzucić do miski. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalać śmietaną, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, odłożyć na min. 20 min do lodówki.

2. Rybę wy-filetować. Pokroić w kostkę i zmielić. Dodać posiekaną natkę pietruszki, jajko, sok z cytryny, bułkę tartą i obficie doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.

3.Uformować płaskie kotlety i obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony.

4. Bułki do hamburgerów nakroić, włożyć kotlety. Wierzch bułki posmarować zwilżoną wodą dłonią, włożyć do mikrofali na około minutę na średnie obroty. Pod kotlet włożyć sałatę lodową, na jego wierzch kolejno plasterek sera, pomidora i cebuli. W razie potrzeby spiąć patyczkiem.

Obok podać sos. Smacznego!

Tagi:

danie ryba