Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pstrąg w pomarańczowej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Lubię marynaty do ryb komponowane z soku owoców cytrusowych z dodatkiem pikantnych przypraw.

Pstrąg w pomarańczowej marynacie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pstrąg w pomarańczowej marynacie

 

  • 1 duży filet pstrąga tęczowego
  • olej z pestek winogron
  • 1/2 szklanki soku z pomarańczy ( bez cukru )
  • 1 łyżeczka sosu chilii z limonką i kolendrą ( Tao Tao)
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • mąka do oprószenia

 

Sposób przygotowania:

Pstrąg w pomarańczowej marynacie
Umyć rybę . Usunąć dokładnie ości. Delikatnie oddzielić od skóry ( odchodzi bardzo łatwo bo między mięsem a skóra jest warstewka tłuszczu).Odkroić pasek od strony brzucha , końcówkę ogona * . Resztę filetu przekroić na 2 porcje ( wyrównując by były foremne ). Wymieszać w miseczce 2 łyżki oleju z sokiem pomarańczowym, sosem chilii , cukrem i solą. Zalać ułożoną w pojemniczku rybę i zostawić na pół godziny ( odkrojone kawałki zamarynować również - po usmażeniu będzie można zrobić z nich np. pastę rybną). Wyjąć pstrąga z marynaty i bardzo dokładnie osuszyć na papierowych ręcznikach kuchennych. Delikatnie posolić. Oprószyć mąką. Smażyć na mocno rozgrzanej oliwie na rumiano z obu stron. * odkrojone kawałki również zamarynować i potem usmażyć - robię z nich potem pastę rybną lub udawanego fishburgera
Pstrąg w pomarańczowej marynacie
Oczyszczoną rybę podzieloną na porcje zalać marynatą
Pstrąg w pomarańczowej marynacie
Po 30 minutach marynowania wyjąć i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi
Pstrąg w pomarańczowej marynacie
Lekko posolić i oprószyć kazdy kawałek mąką
Pstrąg w pomarańczowej marynacie
Usmażyc na dobrze rozgrzanym oleju na rumiano