Sposób przygotowania:
Fit tortilla
Na początku przyrządzamy ciasto na placki. W sporej misce mieszamy suche składniki.Dodajemy wodę i oliwę i wyrabiamy ciasto ręcznie aż do momentu gdy nie będzie przyklejało się do rąk.Ciasto musi być tej samej konsystencji co ciasto np. na pierogi czy pizzę.Przykrywamy wilgotną ściereczką na ok 10 minut.Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki,obtaczamy w mące i dodajemy do przypraw wymieszanych z odrobiną oliwy.Odstawiamy do lodówki aby kurczak nabrał odpowiedniego aromatu.. W tym czasie przygotowujemy sos.Jogurt,sok z cytryny,przyprawy i drobno posiekany ząbek czosnku wrzucamy do miksera i miksujemy na gładką konsystencję.Przekładamy do miseczki,dosypujemy posiekany szczypiorek,mieszamy delikatnie łyżeczką i odstawiamy do lodówki. Ciasto dzielimy na 4 części (placki). Dokładnie wałkujemy(posypując ciasto mąką w razie potrzeby) na placki o średnicy 20-25cm.Układamy je na suchej patelni smażąc z obu stron po ok. 2 minuty. Placki powinny być jasne z brązowymi plamkami.Kurczaka wrzucamy na patelnie na której wcześniej rozgrzewamy oliwę i smażymy ok. 10minut.Placek nadziewamy usmażonymi kawałkami kurczaka,sporą ilością sosu i szczyptą posiekanego szczypiorku.Ciasto zawijamy wg, własnych upodobań,może być klasycznie lub fantazyjnie. Polecam do nadzienia dodawać świeże warzywa wg. własnego gustu.Sos jogurtowy doskonale komponuje się z innymi składnikami.