lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

flaczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczne bardzo lubię flaki moja córka za nimi nie przepada bo jej brzydko pachną

flaczki

Składniki:

flaczki

 

  • 90 dkg gotowanych flaków wołowych
  • włoszczyzna: 2 marchewki, 2 pietruszki, mały seler, 1 por
  • 1,5 - 2 l rosołu wołowego lub bulionu z kostki
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • szczypta gałki muszkatołowej, czubata łyżeczka mielonej słodkiej papryki, liść laurowy, 3 czubate łyżki majeranku.

 

Sposób przygotowania:

flaczki
Flaki przełożyć do miski, zalać zimną wodą , dokładnie porozdzielać, przepłukać na sicie.
Włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą i gotować 5 minut. Odlać wodę.
Ponownie zalać świeżą porcją wrzącej wody i gotować 15 minut, odlać wodę i przelać nową, wrzącą wodą na sicie.
W ten sposób pozbędziemy się nieprzyjemnego zapachu, który czasami pozostaje w takich nie płukanych (a gotowanych już) flakach.

Teraz zalewamy gorącym rosołem lub wrzącą woda i gotujemy na małym ogniu ok. 1 - 1,5 godziny.
Wyparowany rosół stale uzupełniamy wrzątkiem.
Trudno określić łączny czas gotowania - trzeba sprawdzić.

Flaczki dobrze ugotowane powinny być tak miękkie, żeby można je było w palcach rozetrzeć.

W osobnym naczyniu w małej ilości wody z dodatkiem 1 łyżki masła gotujemy włoszczyznę.
Gdy warzywa są miękkie dodajemy razem z wywarem do flaczków.
Cebulę drobno siekamy w kostkę i z 2 łyżek mąki i 2 łyżek masła przyrządzamy jasną zasmażkę: na maśle dusimy cebulę na złoty kolor, zasypujemy mąką i rozprowadzamy rosołem z flaczków, żeby nie powstały grudki.
Następnie wlewamy do garnka z flaczkami.
Dodajemy wszystkie przyprawy (dopiero teraz solimy) - majeranek przed wrzuceniem do garnka rozcieramy w dłoniach.
I gotujemy na małym ogniu 20 minut.