Sposób przygotowania:
flaczki
Flaki przełożyć do miski, zalać zimną wodą , dokładnie porozdzielać, przepłukać na sicie.
Włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą i gotować 5 minut. Odlać wodę.
Ponownie zalać świeżą porcją wrzącej wody i gotować 15 minut, odlać wodę i przelać nową, wrzącą wodą na sicie.
W ten sposób pozbędziemy się nieprzyjemnego zapachu, który czasami pozostaje w takich nie płukanych (a gotowanych już) flakach.
Teraz zalewamy gorącym rosołem lub wrzącą woda i gotujemy na małym ogniu ok. 1 - 1,5 godziny.
Wyparowany rosół stale uzupełniamy wrzątkiem.
Trudno określić łączny czas gotowania - trzeba sprawdzić.
Flaczki dobrze ugotowane powinny być tak miękkie, żeby można je było w palcach rozetrzeć.
W osobnym naczyniu w małej ilości wody z dodatkiem 1 łyżki masła gotujemy włoszczyznę.
Gdy warzywa są miękkie dodajemy razem z wywarem do flaczków.
Cebulę drobno siekamy w kostkę i z 2 łyżek mąki i 2 łyżek masła przyrządzamy jasną zasmażkę: na maśle dusimy cebulę na złoty kolor, zasypujemy mąką i rozprowadzamy rosołem z flaczków, żeby nie powstały grudki.
Następnie wlewamy do garnka z flaczkami.
Dodajemy wszystkie przyprawy (dopiero teraz solimy) - majeranek przed wrzuceniem do garnka rozcieramy w dłoniach.
I gotujemy na małym ogniu 20 minut.
Włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą i gotować 5 minut. Odlać wodę.
Ponownie zalać świeżą porcją wrzącej wody i gotować 15 minut, odlać wodę i przelać nową, wrzącą wodą na sicie.
W ten sposób pozbędziemy się nieprzyjemnego zapachu, który czasami pozostaje w takich nie płukanych (a gotowanych już) flakach.
Teraz zalewamy gorącym rosołem lub wrzącą woda i gotujemy na małym ogniu ok. 1 - 1,5 godziny.
Wyparowany rosół stale uzupełniamy wrzątkiem.
Trudno określić łączny czas gotowania - trzeba sprawdzić.
Flaczki dobrze ugotowane powinny być tak miękkie, żeby można je było w palcach rozetrzeć.
W osobnym naczyniu w małej ilości wody z dodatkiem 1 łyżki masła gotujemy włoszczyznę.
Gdy warzywa są miękkie dodajemy razem z wywarem do flaczków.
Cebulę drobno siekamy w kostkę i z 2 łyżek mąki i 2 łyżek masła przyrządzamy jasną zasmażkę: na maśle dusimy cebulę na złoty kolor, zasypujemy mąką i rozprowadzamy rosołem z flaczków, żeby nie powstały grudki.
Następnie wlewamy do garnka z flaczkami.
Dodajemy wszystkie przyprawy (dopiero teraz solimy) - majeranek przed wrzuceniem do garnka rozcieramy w dłoniach.
I gotujemy na małym ogniu 20 minut.