Sposób przygotowania:
Flaczki drobiowe mojej mamy
Mięso wymoczyć,umyć ,zalać zimną wodą,zagotować zebrać szumowiny.
Dodać włoszczyznę,ziele angielskie,listek laurowy,sól,gotować jak rosół
na malutkim ogniu.
Udko i skrzydełka, wyjąć wcześniej,żołądki muszą sie gotować dłużej.
Gdy żołądki będą miękkie,przelać wszystko przez sitko,do drugiego garnka.
Skrzydełka i udko oddzielić od kości,pokroić w kawałki,żołądki pokroić w paseczki,wszystko wrzucić do przecedzonego rosołu.
Zagotować,do gotujących się flaczków ,dodać przyprawę do flaków,paprykę, roztarty majeranek ,pokrojoną marchewkę z rosołu.
Wszystko gotować około 10 min.
Na patelni roztopić masło dodać mąkę i zrobić złotą zasmażkę(można mąkę
,przesmażyć na suchej patelni, wg Elisabeth Hechler)flaczki maja lepszy smak z masłem.
Wlać do zasmażki kilka łyżek flaków i rozprowadzić,żeby nie było grudek.
Wlać zasmażkę do flaków, i gotować około 7 min,doprawić pieprzem wg uznania.
Podawać z bułką lub ulubionym chlebem.
Smacznego
Dodać włoszczyznę,ziele angielskie,listek laurowy,sól,gotować jak rosół
na malutkim ogniu.
Udko i skrzydełka, wyjąć wcześniej,żołądki muszą sie gotować dłużej.
Gdy żołądki będą miękkie,przelać wszystko przez sitko,do drugiego garnka.
Skrzydełka i udko oddzielić od kości,pokroić w kawałki,żołądki pokroić w paseczki,wszystko wrzucić do przecedzonego rosołu.
Zagotować,do gotujących się flaczków ,dodać przyprawę do flaków,paprykę, roztarty majeranek ,pokrojoną marchewkę z rosołu.
Wszystko gotować około 10 min.
Na patelni roztopić masło dodać mąkę i zrobić złotą zasmażkę(można mąkę
,przesmażyć na suchej patelni, wg Elisabeth Hechler)flaczki maja lepszy smak z masłem.
Wlać do zasmażki kilka łyżek flaków i rozprowadzić,żeby nie było grudek.
Wlać zasmażkę do flaków, i gotować około 7 min,doprawić pieprzem wg uznania.
Podawać z bułką lub ulubionym chlebem.
Smacznego
msewka
luna
Natala1210
misia53
iwona3004