anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Flaczki drobiowe mojej mamy

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Polecam flaczki mojej mamy, są wyśmienite.

Flaczki drobiowe mojej mamy

Składniki:

Flaczki drobiowe mojej mamy

 

  • 1,5 kg żołądków drobiowych(mogą być z indyka)
  • 1 duże udko z kurczaka
  • 70 dkg skrzydełek z drobiu
  • włoszczyzna,por,seler,pietruszka,marchew,2 gałązki magi
  • listek laurowy
  • ziele angielskie 4 ziarenka
  • przyprawa do flaków,2 łyżki
  • pieprz + słodka papryka
  • majeranek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka czubata mąki

Sposób przygotowania:

Flaczki drobiowe mojej mamy
Mięso wymoczyć,umyć ,zalać zimną wodą,zagotować zebrać szumowiny.
Dodać włoszczyznę,ziele angielskie,listek laurowy,sól,gotować jak rosół
na malutkim ogniu.
Udko i skrzydełka, wyjąć wcześniej,żołądki muszą sie gotować dłużej.
Gdy żołądki będą miękkie,przelać wszystko przez sitko,do drugiego garnka.
Skrzydełka i udko oddzielić od kości,pokroić w kawałki,żołądki pokroić w paseczki,wszystko wrzucić do przecedzonego rosołu.
Zagotować,do gotujących się flaczków ,dodać przyprawę do flaków,paprykę, roztarty majeranek ,pokrojoną marchewkę z rosołu.
Wszystko gotować około 10 min.
Na patelni roztopić masło dodać mąkę i zrobić złotą zasmażkę(można mąkę
,przesmażyć na suchej patelni, wg Elisabeth Hechler)flaczki maja lepszy smak z masłem.
Wlać do zasmażki kilka łyżek flaków i rozprowadzić,żeby nie było grudek.
Wlać zasmażkę do flaków, i gotować około 7 min,doprawić pieprzem wg uznania.
Podawać z bułką lub ulubionym chlebem.
Smacznego