aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Flaczki drobiowe z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dla uzyskania nowego smaku flaczków drobiowych, dodałam do nich pieczarki. Połączenie żołądków i pieczarek wyszło bardzo ciekawe. Zachęcam do wypróbowania przepisu.

Flaczki drobiowe z pieczarkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Flaczki drobiowe z pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Flaczki drobiowe z pieczarkami
W jednym garnku zagotowujemy wodę i na wrzącą wrzucamy żołądki drobiowe, przyprawiamy solą i gotujemy pod przykryciem na wolnym gazie, aż będą miękkie. Następnie odcedzamy je i zostawiamy do ostygnięcia. Gotowe kroimy w plastry. 

W drugim garnku również zagotowujemy wodę i wrzucamy udźce, przyprawiamy solą i Kucharkiem. Gotujemy przez 1 godzinę na małym gazie również pod przykryciem. Ugotowane mięso wyjmujemy z bulionu i kroimy na mniejsze kawałki. 

Do bulionu ponownie wkładamy pokrojone mięso i żołądki. Dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki oraz obraną, umytą i startą marchewkę. Całość gotujemy jeszcze przez 10 minut. 

W kubku rozprowadzamy sos pieczeniowy w zimnej wodzie i powoli wlewamy go do garnka z flaczkami. Na koniec przyprawiamy przyprawą do flaczków i pieprzem.
Flaczki drobiowe z pieczarkami
Udźce kurczaka gotujemy na małym gazie, aż będą miękkie.
Flaczki drobiowe z pieczarkami
Ugotowane, miękkie żołądki kroimy w paseczki.
Flaczki drobiowe z pieczarkami
żołądzki i mięso wrzucamy do garnka w którym się gotowały.
Flaczki drobiowe z pieczarkami
Dodajemy pokrojone pieczarki i startą marchewkę.
Flaczki drobiowe z pieczarkami
Flaczki zagęszczamy sosem i przyprawiamy do smaku.

Tagi:

danie