aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Flaczki z żołądków drobiowych

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Syte, gęste i mocno rozgrzewające flaczki przygotowane z żołądków drobiowych, to wyśmienita alternatywa dla osób które nie przepadają za tradycyjnymi flaczkami wołowymi.

Flaczki z żołądków drobiowych Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Flaczki z żołądków drobiowych

 

Sposób przygotowania:

Flaczki z żołądków drobiowych
Żołądki oczyszczamy i myjemy. Przekładamy je do garnka i zalewamy wodą, tak żeby były całkowicie przykryte. Dodajemy ziela i liście, oraz przyprawiamy solą i Kucharkiem.

Gotujemy na małym gazie pod przykryciem, aż będą miękkie. Następnie wrzucamy obrane i pokrojone w małą kosteczkę marchewki. Dorzucamy jeszcze pokrojoną pietruszkę i seler (ja miałam mrożone).

Całość gotujemy do miękkości jarzyn. Następnie cedzakową łyżką wyjmujemy żołądki i zostawiamy do przestygnięcia.

Gotowe kroimy w cienkie paski i ponownie wrzucamy do garnka. W kubku mieszamy sos pieczeniowy z wodą i powoli wlewamy go do garnka z żołądkami.

Całość przyprawiamy pieprzem i Maggi. Obieramy czosnek i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka. Flaczki gotujemy jeszcze przez 5 minut.

Podajemy na gorąco.
Flaczki z żołądków drobiowych
Żołądki oczyszczamy i myjemy. Przekładamy je do garnka i zalewamy wodą.
Flaczki z żołądków drobiowych
Dodajemy ziela i liście, oraz przyprawiamy solą i Kucharkiem.
Flaczki z żołądków drobiowych
Pietruszkę i seler kroimy na mniejsze kawałki a marchew w kosteczkę.
Flaczki z żołądków drobiowych
Ugotowane żołądki kroimy w paseczki i ponownie wrzucamy do garnka.
Flaczki z żołądków drobiowych
Na koniec flaczki zagęszczamy sosem pieczeniowym i przyprawiamy.

Tagi:

zupa