misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Flaczki po bułgarsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

polecam coś nowego..flaczki....

Flaczki po bułgarsku

Składniki:

Flaczki po bułgarsku

 

  • 1kg gotowanych krojonych flaków cielęcych
  • duża cebula
  • duży strąk czerwonej papryki
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 5-6 szklanek bulionu wołowego (może być z kostki)
  • 1/2łyżeczki majeranku
  • liść laurowy
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 5 dag startego żółtego sera
  • łyżeczka soli
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Flaczki po bułgarsku
Obrana cebulę pokroić w drobną kostkę. Z papryki usunąć gniazdo nasienne, miąższ umyć i pokroić w cienkie paski. W rondlu z grubym dnem stopić masło, zeszklić cebulę, dodać paprykę i chwile smażyć razem, po czym oprószyć mąką i powoli mieszając, wlewać przecier pomidorowy wymieszany z 2-3 łyżkami wody. Do gęstego sosu włożyć pokrojone flaki wraz z liściem laurowym i wlać bulion, gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 30 min. Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Obrany czosnek rozgnieść, zmieszać z natką i startym serem, posypać nim gorącą zupę.