margarytka

margarytka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 60]

Flaczki wołowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Flaczki każdy robi na swój sposób,wieprzowe wołowe i z kurczaka.Odkąd pamiętam u mnie jada się te wołowe.Oto przepis mojej mamy.

Flaczki  wołowe  Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Flaczki wołowe

 

  • 1 kg flaków wołowych krojonych
  • 1 duża marchewka
  • 1 średni korzeń pietruszki
  • 1 mały korzeń selera
  • ½ pory
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • sól,pieprz

 

Sposób przygotowania:

Flaczki wołowe
Flaki włożyć do garnka i zalać wodą,odstawić na 5 minut odcedzić.Jeszcze raz zalać wodą i wymoczyć kolejne 5 minut.Po ponownym odcedzeniu zalać wrzątkiem tak aby zostały przykryte wodą.Gotować 60 minut. W międzyczasie przygotować włoszczyznę,umyć i obrać warzywa,pokroić na ćwiartki.Wrzucić do flaków,gotować do miękkości warzyw.Pod koniec dodać majeranek,liście laurowe i ziele angielskie.Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Flaczki  wołowe
Flaczki namaczamy w wodzie dwa razy,następnie gotujemy