Sposób przygotowania:
flaczki wołowe na żeberkach
Ja kupuję zawsze oczyszczone i pokrojone flaki, gdyż nie ma wtedy w domu nieprzyjemnych zapachów związanych z ich obróbką. Flaki wołowe i żeberka pokrojone na mniejsze kawałki zalewam wodą i gotuję z 1yżeczką soli około 1 godziny. W między czasie wytwarzają się szumowiny, które trzeba ściągać na bieżąco, Dodaję warzywa, kostki wołowe i gotuję dalsze 30 minut, doprawiam gałką muszkatałową, papryką, chili i gotuję jeszcze około 5 minut. Miękkie mięso obieram z kości, kroję w paseczki i dodaję do zupy. Przed końcem gotowania posypuję majerankiem i zagęszczam flaki 1 łyżką skrobii kukurydzianej rozpuszczoną w małej ilości wody, gotuję jeszcze około 5 minut.Przelewami do miseczek.