p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

flaczki wołowe na żeberkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

kolejna propozycja na pikantne flaki, tym razem wołowe na żeberkach

flaczki wołowe na żeberkach Więcej zdjęć (2)

Składniki:

flaczki wołowe na żeberkach

 

  • 1 kg flaków wołowych,
  • 1/2 kg żeberek wieprzowych mięsnych,
  • 1 pęczek włoszczyzny,
  • 2 szt. kostki wołowej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatąłowej,
  • 1 łyżeczka papryki,
  • 1/2 łyżeczki chili,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 1 łyżka skrobii kukurydzianej

 

Sposób przygotowania:

flaczki wołowe na żeberkach
Ja kupuję zawsze oczyszczone i pokrojone flaki, gdyż nie ma wtedy w domu nieprzyjemnych zapachów związanych z ich obróbką. Flaki wołowe i żeberka pokrojone na mniejsze kawałki zalewam wodą i gotuję z 1yżeczką soli około 1 godziny. W między czasie wytwarzają się szumowiny, które trzeba ściągać na bieżąco, Dodaję warzywa, kostki wołowe i gotuję dalsze 30 minut, doprawiam gałką muszkatałową, papryką, chili i gotuję jeszcze około 5 minut. Miękkie mięso obieram z kości, kroję w paseczki i dodaję do zupy. Przed końcem gotowania posypuję majerankiem i zagęszczam flaki 1 łyżką skrobii kukurydzianej rozpuszczoną w małej ilości wody, gotuję jeszcze około 5 minut.Przelewami do miseczek.
flaczki wołowe na żeberkach
Dodaję warzywa, kostki wołowe i gotuję dalsze 30 minut, doprawiam gałką muszkatałową, papryką, chili