eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Flaki wołowe Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam flaki wołowe od podstaw. Gotowałam płaty flaków i odcedziłam. Później pokrojone gotowałam w rosole drobiowym.

Flaki wołowe Eli

Składniki:

Flaki wołowe Eli

flaki

  • 3 kg świeżych flaków wołowych w płatach

dodatki

  • 3 litry rosołu drobiowego
  • 2 ugotowane marchewki z rosołu
  • 1 ugotowana pietruszka z rosołu
  • 1 ugotowana pierś kurczaka z rosołu

przyprawy

zasmażka

Sposób przygotowania:

Flaki wołowe Eli

przygotowanie flaków

Flaki wołowe Eli
Opłukać pokrojone na mniejsze płaty flaki.

Flaki pokroić na mniejsze płaty i opłukać.

przygotowanie flaków cd

Flaki wołowe Eli
Ugotowane do miękkości flaki pokroić w słupki.

Flaki ugotować do miękkości i pokroić w słupki.

przygotowanie pozostałych składników

Flaki wołowe Eli
Jarzyny z rosołu pokroić w cienkie słupki.

Marchewki i pietruszkę z rosołu pokroić w cienkie słupki.

przygotowanie pozostałych składników cd

Flaki wołowe Eli
Pokroić w słupki ugotowaną pierś kurczaka.

Ugotowaną w rosole pierś kurczaka pokroić w słupki.

przygotowanie przypraw

Flaki wołowe Eli

Przygotować przyprawy do flaków.

gotowanie flaków

Flaki wołowe Eli

Pokrojone flaki zlać rosołem, dodać liście laurowe, ziele angielskie, posolić i gotować około 30 minut.

gotowanie flaków cd

Flaki wołowe Eli

Na patelni roztopić margarynę, dodać mąkę i zasmażyć. Do flaków dodać resztę przypraw, jarzyny, zasmażkę i zagotować.